Aktuális

Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer - EKR

Társaságunk a tavalyi évben egy új tevékenységgel bővítette szolgáltatási körét, melyet döntően az általunk menedzselt társasházi projekteknél alkalmazunk. Ezen túlmenően ez a lehetőség fenn áll olyan lakóépületek esetén, amelyek energiahatékonysági beruházásai 2021. vagy 2022. évben fejeződtek be. Ezzel a lehetőséggel segíthetjük a lakóközösséget a felújítás pénzügyi terheinek utólagos csökkentésében. Ezen tevékenység a széndioxid- kvótához hasonló Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer- EKR.

Röviden összefoglalnánk az  EKR- el kapcsolatos információkat:

https://www.enhat.mekh.hu/ekr

Magyarország a Nemzeti Energia- és Klímatervben célul tűzte ki, hogy végsőenergia-felhasználása 2030-ban ne haladja meg a 2005-ös 785 PJ értéket. Ehhez a 2021-től 2030 végéig tartó időszakban évi 0,8%-os energiamegtakarítást és - a teljes időszakot lefedő élettartamú szakpolitikai intézkedéseket feltételezve - évi 7 PJ új megtakarítás szükséges. A 2014-2020-as időszakban bevezetett energiahatékonysági programok és intézkedések évente mintegy 3-4 PJ végsőenergia-megtakarítást eredményeztek, így a 2021-től kezdődő időszakban a jelenlegi megtakarítások mintegy duplájára van szükség. Ezért 2021. január 1-jétől egy új szakpolitikai eszköz, az energiahatékonysági irányelv szerinti ún. energiahatékonysági kötelezettségi rendszer bevezetése kezdődött meg.

Az Európában már 16 tagállamban sikerrel alkalmazott rendszer lényege, hogy a kötelezetteknek, olyan programokat kell bevezetniük és olyan intézkedéseket kell végrehajtaniuk, amelyek a végfelhasználó oldalán igazolt energiamegtakarítást eredményeznek. Végfelhasználónál elvégzett, hitelesített energiahatékonysági beruházás például egy öreg, nem hatékonyan működő gépsor modernebbre cserélése, épületek felújítása stb. A kötelezettségi rendszer kedvezményezettjei a hazai vállalati és lakossági végfogyasztók lesznek, úgy hogy a lakossági energia árak stabilitása továbbra is fennmarad.

Alapításunk óta energiahatékonysági beruházások megvalósításában működünk közre, így adta magát a lehetőség, hogy ezzel az új tevékenységgel szolgáljuk tovább a felújított Társasházak érdekeit.

Természetesen vállalásunk sikerdíjas, a társaságok kockázat nélkül szerződhetnek velünk, megtakarításaik értékesítését követően kiállított számláik – teljesítési igazolással együtt- befogadásra és kifizetésre kerülnek.

Lizi London Kft. - Tel.: 06/46 787-998